Анна Димова

  [BG]   EN  
Анна Димова

Начало
Текст
Поезия
Интервю
Акварел и туш
Темпера и акрил
Графика
Рисувано дърво
Прежда
Вкусотии
Любими места
Аз
Контакт



Текст / Интернет

00 00, 00:00 / Автор: Анна Димова
Виртуално сафари
Седем златни правила за безопасност в интернет

Сърфирането в интернет не е разходка в Южния парк, а сафари – там можете да срещнете всевъзможни същества: малки, големи, умни, глупави, добри и зли. Има мили и безобидни твари, но има и хищници, които могат да ви наранят – емоционално, психически, дори и физически. Затова, независимо дали търсите невинни виртуални авантюри, нови приятели или Голямата си любов, е важно да спазвате някои основни правила за безопасност. И да не забравяте, че ако сте пълнолетни, трябва сами да се грижите за сигурността си, защото никой друг няма да го направи вместо вас.

1.   Четете внимателно

Геният-психопат, който виртуозно се превъплъщава във всякакви образи, за да прилъже жертвите си, е по-скоро литературна фикция. В реалния живот мъжете най-често са относително семпли и праволинейни същества, а най-големите измами и разочарования се случват благодарение на склонността на влюбената жена да филтрира постъпващата информация и да „чува” само онова, което потвърждава убедеността й, че „той е страхотен”. Повечето мъже от самото начало дават достатъчно ясни знаци за евентуалните си патологии – най-често несъзнателно. Ако си пазите архиви с разговори с някой „изрод”, препрочетете части от тях и ще видите, че са пълни с предупреждения, някои от които са направо очевидни – не сте ги забелязали, просто защото сте били заслепени от хормони и/или копнеж. Затова си отваряйте очите – истината най-вероятно е някъде на монитора ви.

2.   Слушайте интуицията си.

Банален, но много полезен и емпирично потвърден съвет, който е естествено продължение на горния. Често думите, особено написаните в интернет, подлежат на доста широки интерпретации, които не можете да проверите веднага. Единственият ви ориентир е онова особено „бодване” или смътно усещане, че нещо не е наред, дори когато изглежда, че е. Освен ако не сте патологичен параноик, най-вероятно това усещане е важен сигнал, който не бива да пренебрегвате – това, че все още нямате доказателства, не означава, че не е истина.

3.   „Имаме 5 общи приятели във фейсбук”

Това безспорно може да бъде относителна гаранция, че човекът е читав, но преди да си направите този извод, първо вижте кои точно са тези личности. Ако това са петима от най-добрите ви приятели, избраникът ви наистина заслужава доверие. Но във фейсбук има доста хора, които просто колекционират фенове – лесно можете да ги познаете по това, че имат по 3000 „приятели” и ги откривате във френд-листата на всеки втори от реалните ви познати. И ако общите ви приятели са от тази група, това може да ви създаде измамното усещане, че имате общ социален кръг, което вероятно изобщо не е вярно.

4.   „Той е страшно интелигентен”.

Ако наистина вярвате, че могат да ви наранят само очевидни простаци, сте в огромна опасност и трябва спешно да преразгледате възгледите си! Интелигентността, особено когато е съчетана със свеж хумор и грамотна кирилица, лесно може да създаде усещане за „свестен човек”, да събуди инстинктивно доверие и да притъпи бдителността ви до опасни нива. От личен опит мога да ви кажа, че най-болният мозък, който познавам, е и най-интелигентният, ерудиран и остроумен човек, когото съм срещала. Нещо повече, често интелигентността на мъжа е право пропорционална на поразиите, които може да сътвори. Разбира се, това не значи, че във всеки умник се крие демон – просто не всеки сладкодумен събеседник в мрежата е непременно „готин”.

5.   „Той е мистерия”.

Вече сте влюбена в него, но все още не знаете истинското му име. На директни въпроси ви дава поетични или многозначителни отговори без никаква конкретна информация. Прекарвате цяла нощ в скайп с него, а после той мистериозно изчезва, оставяйки ви във вцепенено очакване пред монитора. Теоретично на тази въдица би трябвало да кълват главно тийнейджърки, но за съжаление номерът често минава и сред доста зрели и уж опитни дами. Ако си чатите с него вече втора седмица, но все още не знаете дори елементарни факти за битието му, най-вероятно той има сериозна причина да не иска да ги знаете. Още по-вероятно е тази причина да не ви хареса. В най-добрия случай прекалената загадъчност е отчаяна "кука" за фиксиране на вниманието ви, обикновено използвана от хора, които дори сами на себе си не са интересни, и смътно усещат, че нямат с какво друго да ви привлекат.

6.   „У вас или у нас?”

С човек, когото никога не сте виждали на живо, това изречение е абсолютно ЗАБРАНЕНО! За всички, без изключение! Дори да сте си говорили с месеци, да знаете цялата му биография и да сте го разпознали като сродна душа, той си остава непознат – точка по въпроса! Това, че знаете наизуст любимата му музика и ерогенните му зони, все още не означава, че наистина го познавате. А да пуснете в дома си непознат (или да отидете в неговия дом) означава доброволно да се изложите на огромен риск и съзнателно да си потърсите белята. Особено много внимавайте с онзи очарователен тип „луди глави”, които настойчиво ви агитират да направите „нещо щуро” (примерно да ви дойдат на гости в полунощ), както и с онези, които се кълнат, че „само ще си говорите” (да, бе!).  Ако мъжът на другия край на жицата е наистина свестен,  никога не би ви предложил подобно нещо – или поне не би настоявал. Първата ви среща задължително трябва да бъде навън, на оживено място, най-добре денем.

7.   „На мен тези не ми минават”

Този израз е характерен за жените над 30-40 години, които вече имат самочувствието на зрели и мъдри, както и за тези с бурно минало, които „всичко са видели”. Богатият житейски опит безспорно много помага, особено ако умеете да го осмисляте и да прилагате наученото. Но понякога именно това може да ви подхлъзне, създавайки у вас самодоволното усещане, че вече всичко ви е ясно и нищо не може да ви изненада. Впрочем това само по себе си е сигурен белег, че се надценявате – истинската мъдрост никога не е твърде самонадеяна.


 

*******

 

 


публикувано в edna.bg, 2011 г.

 

 

 

 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.3371